Dzisiaj - za sprawą artysty fotografa Vyacheslava Mishchenko - podpatrzymy magiczny miniaturowy świat ślimaków . Możecie też zajrzeć do jego galerii , gdzie znajdziecie tez inne zdjęcia => MISHCHENKO
A oto kilka CIEKAWOSTEK O ŚLIMAKACH :
1. Najmniejsze ślimaki mogą mieć mniej niż 1 milimetr wielkości.
2. Największym znanym ślimakiem lądowym jest afrykański ślimak olbrzymi, którego największy odnotowany okaz mierzył 39,3 cm od pyska do ogona, z muszlą o długości 27,3 cm.
3. Muszla jest jego szkieletem, tylko umieszczonym na zewnątrz. Ma ona również chronić delikatne ciało, przed urazami. Jest bardzo ciężka i stanowi 1/3 jego wagi.
4. Poszczególne gatunki ślimaków mogą mieć różne upodobania kulinarne- jedzą rośliny, glony, a niektóre są nawet drapieżnikami.
5. Ślimaki bardzo słabo widzą i w ogóle nie słyszą, ale jednocześnie mają wyczulone zmysły węchu i dotyku.
6. Wielkość skorupy ślimaka odzwierciedla jego wiek.
7. Dawniej dużą wartości miały muszle niektórych ślimaków. W krajach nad Oceanem Indyjskim, były wykorzystywane jako pieniądze! Do niedawna w Indiach ślimak, który miał muszlę skręconą w lewą stronę, był uważany za świętego.
8. W starożytnym Rzymie ich mięsem leczono oparzenia.
9. Śluz ślimaka ogrodowego jest używany do leczenia zmarszczek, plam i blizn na skórze.
10. Mają bardzo szorstkie języki - dzięki temu mogą one jeść nawet pokrzywy.
11. Wylęgają się z małych jajek.
12. Muszla młodych ślimaków jest przeźroczysta,
13. W czasie zimy zapadają w sen zimowy. Starannie zakopują się i zamykają swoje muszle.
14. Śluz ślimaka, bardzo mu pomaga. Właśnie dzięki niemu - ślizgając się po ziemi i napotkanych przeszkodach - przesuwa się on do przodu, pomaga to także we wspinaczce - dzięki niemu trzyma się i nie spada.
15. Prędkość ślimaka bardzo często zależy od powierzchni oraz warunków panujących na jego drodze. Czasami ślimaki nie chodzą tak wolno :-))
16. Jad wydzielany przez niektóre gatunki , jest niebezpieczny, ale potrafi leczyć mnóstwo chorób.
17. 24 maja, obchodzony jest DZIEŃ ŚLIMAKA :) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz